Sri Lanka


  O insula in forma de lacrima in Oceanul Indian, Sri Lanka este o tara plina de bogatii culturale si naturale. Portughezi, olandezi si britanici, cu totii si-au lasat amprenta asupra teritoriului, dand nastere unui amestec incantator de orase antice, monumente si arhitectura coloniala frumoasa. Plajele aliniate de
palmieri nu sunt niciodata departe de muntii verzi din interiorul insulei. Cu toate astea, forma de lacrima a insulei i se potriveste, de vreme ce Sri Lanka a avut parte de suficiente tulburari politice si dezastre naturale in ultimele decenii. De cand a devenit republica in 1972, au izbucnit conflicte sangeroase din partea minoritatii tamil, cerand un stat separat. In afara de o scurta perioada de incetare a focului, activitate aterorista a Tigrilor Tamil nu a incetat de atunci.

Principalele atractii turistice

• Cea mai cunoscuta atractie a Ari Lancai este Fortareata in Stanca Sigiriya, listata ca patrimoniu mondial de catre UNESCO. Acest palat-fortareata din secolul V este cocotat pe o stanca deasupra campiilor din centrul tarii.

• Plimbati-va printre meterezele, vilele coloniale si strazile pline de atmosfera ale fortului olandez Galle, alt loc aflat pe lista de patrimoniu mondial UNESCO. Galle este si un centru de mestesug - dantele, sculpturi in fildes si slefuirea pietrelor pretioase.

• Vizitati orasul pitoresc Kandy, ultima fortareata a regilor Kandy. Acum este un sanctuariu cultural in care obiceiurile si ritualurile stravechi sunt un stil de viata. Templul Dintelui adaposteste dintele sacru al lui Buddha.

• Templele din Pestera Dambulla reprezinta centrul insulei si o colectie intriganta de temple ce adapostesc o colectie extinsa de picturi si statuete religioase.

• In Colombo puteti negocia preturile in piata Pettah, admirati florile din Parcul Vihara Maha Devi in lunile martie, aprilie si inceput de mai si incercati unele dintre cele mai bune restaurante.

• Explorati Parcul National Yala de pe coasta de sud-est. Aici se afla cea mai mare densitate de leoparzi si multe alte specii, de la elefanti la pasari.

• Admirati uriasul Buddha culcat din Polonnaruwa, o capitala antica si alt loc de patrimoniu mondial UNESCO, renumit datorita ramasitelor palatelor regale si templelor. Aici se afla si unul dintre cele mai frumoase muzee din tara.

• Negombo este cel mai vechi si mai cunoscut sat de pescari din Sri Lanka, precum si o statiune populara, in apropiere de aeroportul international. Satul se afla pe o fasie de tereitoriu ce separa marea de laguna.

Gastronomie

Orezul picant este mancarea principala a locuitorilor si se consuma impreuna cu legume, carne sau sosuri picante. Multe feluri de mancare sunt gatite in lapte de cocos. Desertul consta de obicei in fructe sau dulciuri. Bauturile obisnuite sunt ceaiul si laptele de cocos. Dupa masa si intre mese se consuma seminte de areca si lamaie.

Istorie

Sinhalezii, cel mai mare grup etnic din Sri Lanka, provin din emigrantii indo-arieni din secolul V IHr, iar tamilii, al doilea grup etnic, provin din regiunea Tamil a Indiei si au emigrat intre secolul III IHr. si 1200 En. Pana ca puterile coloniale sa controleze Ceylon (numele tarii pana in 1972), sinhalezii si tamilii s-au luptat pentru dominatia insulei. Tamilii, in principal hindusi, revendicau nordul insulei, iar sinhalezii, predominant budisti, controlau sudul. In 1505 Ceylon a fost preluat de francezi, pana cand britanicii au preluat controlul, in 1796. In 1802 Ceylon a devenit colonie britanica. Britanicii au dezvoltata culturile de cafea, ceai si cauciuc. In 1948 Ceylon a devenit domeniu auto-guvernat.

S.W.R.D. Bandaranaike a devenit prim ministru in 1956 si a propulsat nationalismul sinhalez, facand sinhaleza una dintre limbile oficiale ale tarii. A sprijinit budismul si i-a marginalizat si mai mult pe tamili. Bandaranaike a fost asasinat in 1959 de catre un calugat budist. Vaduva sa a devenit prima femeie prim ministru. Numele Ceylon a fost schimbat in Sri Lanka (insula splendida) in 22 mai 1972.

Frustrata de monopolul sinhalez asupra puterii politice, minoritatea tamil a declansat violente sangeroase in 1983. Gruparile rebele tamile, cea mai puternica fiind Tigrii Eliberarii Tamil Eelam, au inceput un razboi civil, pentru separarea natiunii.

Presedintele Ranasinghe Premadasa a fost asasinat in 1993, cand un rebel tamil a detonat explozibilul atasat de corp. Extremistii tamil au apelat in mod frecvent la atacuri teroriste impotriva civililor. Urmatorul presedinte, Chandrika Kumaratunga, a jurat sa reinstaureze pacea in insula. Pana in anul 2000, cei 18 ani de razboi secerasera peste 64.000 de vieti.

Numirea lui Ranil Wickremesingh, rivalul lui Kumaratunga, ca prim ministru, a dus la semnarea unui acord de pace cu Tigrii Tamil in 2002, acestia renuntand la formarea unui stat separat. In acelasi an, guvernul si rebelii tamil au ajuns la o intelegere privind autonomia regionala, insa rivalitatile politice amenintau pacea. In 2003 presedintele Kumaratunga a limitat puterile primului ministru, iar in 2004 a dizolvat parlamentul. La urmatoarele alegeri parlamentare, Kumaratunga a reusit sa-l inlocuasca pe primul ministru cu Mahinda Rajapakse, un membru al partidului sau.

Valul tunami din decembrie 2004 a ucis 38.000 de persoane in Sri Lanka. Guvernul si Tigrii Tamil au ajuns la o intelegere in privinta impartirii banilor din ajutoare, insa intensificarea violentelor in est ameninta acordulde incetare a focului. In 2005, ministrul de externe Lakshman Kadirgamar a fost asasinat si s-a declarat starea de urgenta.

In 2006, violarile repetate ale acordului de incetare a focului au dus la izbucnirea unui razboi. Luptele intre rebeli si trupele guvernului au continuat pana in 2007, cand armata a reusit sa preia controlul asupra regiunilor din est apartinand rebelilor si au mutat zeci de mii de ciivili. Tamilii au lansat primul atac aerian, folosind avioane mici pentru a bombarda baza aeriana de langa Colombo. Atacul aerian al fortelor guvernului l-au ucis pe liderul Tigrilor Tamil, S. P. Tamilselvan.

Sri Lanka a fost lovita de o serie de atentate sinucigase cu bomba in timpul sarbatoririi a 60 de ani de la independenta, in februarie 2008. aproape 40 de persoane au murit. In luna aprilie ministrul transporturilor Jeyaraj Fernandopulle a fost asasinat si intr-o lupta din peninsula Jaffna au murit 40 de soldati si 100 de rebeli tamil.

Informatii utile

Tensiunile intre guvern si Tigrii Tamil sunt in continuare in crestere. Verificati stirile si sfaturile de calatorii inainte de a pleca in Sri Lanka. Zona din jurul golfului Koddiyar si districtul Trincomalee din nord-est sunt in special periculoase, iar partea de sud a golfului este efectiv zona de razboi.

Capitala: Colombo
Ora locala: GMT +5,5
Principale limbi vorbite: sinhala, tamil
Moneda: Rupie Sri Lanka
View Larger Map