VaticanVatican sau Statul Vatican (în limba italianăStato della Città del Vaticano, în limba latinăStatus Civitatis Vaticanae) — este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul RomaItalia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către Papă, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice
Vaticanul are el însuși o puternică semnificație culturală. Clădiri precum Bazilica Sfântul Petru și Capela Sixtină sunt casa unora din cele mai frumoase opere de artă din lume, care includ opere de artiști precum Botticelli, Bernini și Michelangelo. Librăria Vaticanului și colecțiile din Muzeele Vaticanului sunt de o importantă istorică, științifică și culturală extraordinară.
Populația permanentă a Vaticanului este predominant masculină deși două ordine de călugărițe trăiesc în Vatican. O minoritate sunt clericii vârstnici; cei care au rămas sunt membri ai ordinelor religioase. Mulți muncitori locuiesc în afara zidurilor, inclusiv Garda elvețiană și personalul diplomatic.
Bărbații și în special femeile trebuie să respecte un cod strict al îmbrăcămintei. Hainele peste genunchi sunt strict interzise.
Cetățenia poate fi primită prin rezidență stabilă și prin deținerea unui post în oraș. Turismul este un factor important al vieții de zi cu zi. Papa conduce litughiasăptămânală și alte servicii religioase și apare în sărbători religioase precum paștile.
În fiecare săptămână papa se adresează pelerinilor de două ori: miercurea în audiența generală pe care o susține în piața Sfântul Petru sau în Aula Paul VI și duminica de la fereastra palatului său apostolic pentru rugăciunea Angelus.