Templul Angkor WatAngkor Wat este un templu hinduist din regiunea Angkor din Cambodgia. A fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local și reprezintă un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel. Este cel mai bine păstrat loc arheologic, de la înfințarea sa acesta este cel mai important centru religios-prima Hindus, dedicat zeului Vishnu-apoi budist. Este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală. Templul este printre cei mai buni in arhitectura stilului Khmer. Ea a devenit un simbol al Cambodgiei, care apare pe steagul său național, și este prima atracție a țării pentru vizitatori. Angkor Wat combină două planuri de bază alearhitecturii templului Khmer:muntele templului si mai tarziu templul, bazat pe arhitectura din Sudul Indiei Hindu, cu caracteristici cheie de exemplu Jagati.
 Angkor Wat se află la 5.5 km de orașul Siem Reap, și la o scurtă distanță spre sud și est de capitala anterioară, care a fost centrat la Baphuon. Este într-o zonă din Cambodgia, unde există un grup important de structuri antice.Acesta este cel mai sudic, dintre toate siturile din Angkor. Designul inițial și construcția templului au avut loc în prima jumătatea a secolului 12, în timpul domniei lui Suryavarman II(1113-1150). Dedicat lui Vishnu, a fost construit ca templu regelui și de asemenea ca și „capitala” orașului. Au fost găsite inscripții contemporane referindu-se la templu. Numele său original este necunoscut, dar se poate să fi fost cunoscută sub numele de Vrah Vishnulok.
Lucru pare să se fi încheiat la scurt timp după moartea regelui, lăsând o parte din basorelief neterminat. În 1177, la aproximativ 27 de ani de la moartea lui Suryavarman II, Angkor a fost demis de către Chams, dușmanii tradiționalii ai lui Khmer. Ulterior, imperiul a fost restaurat de către un rege nou, Jayavarman VII care a stabilit o noua capitală și templul de stat(Angkor Thom și respectiv Bayon) la câțiva kilometrii de nord.
În secolul al 13-lea, Angkor Wat a trecut treptat de la hinduși la Theravada utilizare budista, care continuă și în prezent. Angkor Wat este neobișnuit printre templele Angkor prin faptul că, deși a fost oarecum neglijat după secolul 16 nu a fost niciodată complet abandonat, conservarea acestuia fiind în mare parte din cauza șanțului furnizat, și de asemenea pentru protecția de invadarea în junglă. Unul dintre primii vizitatori ai templului a fost Antonio da Magdalena, un călugăr portughez care a vizitat templul în 1586 și a spus ”este extraordinară construcția, astfel încât nu este posibil să-l descrie cu un stilou, în special deoarece arată diferit de toate celelalte clădiri. Ea are turnuri și decor și de asemenea toate rafinamentele care le poate concepe geniul uman”. Cu toate acestea, templul a fost popularizat în Occident numai la mijlocul secolului al 19-lea. Exploratorul francez a zis: "Unul dintre aceste temple-un rival pentru Solomon, care și-a ridicat unele vechi Michelangelo ar putea avea un loc de cinste alături de cele mai frumoase clădiri ale noastre. Acest templu este mai măreț decât orice altul din Grecia sau Roma și prezintă un contrast trist la starea de barbarism la care este supusă națiunea."
Mouhot, ca și la alți vizitatori din Vest le-a fost greu să creadă că ar putea khmeri să construiască un astfel de templu. Adevărata istorie a Angkor Wat a fost pus cap la cap doar cu ajutorul probelor stilistice și epigrafice acumulate în timp de compensarea ulterioară, precum și de lucrările de restaurare efectuate pe tot situl arheologic Angkor. Nu au existat locuințe obișnuite sau case sau alte semne de așezare. Nici ustensile de gătit, arme, sau articole de îmbrăcăminte, de obicei găsite in siturile antice. În schimb, există dovezi ale monumentului în sine. Angkor Wat are nevoie de o restaurare considerabilă în secolul 20, în special, îndepărtarea pământului și a vegetației acumulate. Lucrarea a fost întreruptă de războiul civil și de controlul lui Khmer Rouge între anii 1970-1980, dar daune minime au fost făcute în această perioadă, cu excepția furtului și distrugerea de statui post-Angkorian. Templul este un simbol puternic din Cambodgia, și este o sursă de mândrie națională importantă, încât a întrecut relațiile diplomatice cu Thailanda, Franța și Statele Unite ale Americii. O reprezentare a Angkor Wat a fost „inscriptionata” pe o parte a steagului cambodgian în prima versiune, în anul 1863. Moștenirea artisticului sit Angkor Wat și a altor monumente din regiunea Angkor au dus direct la adoptarea Cambodgiei de către Franța, ca un protectorat pe 11 august 1863. Acest lucru a dus rapid la reclamarea terenurilor din colțul de nord-vest al țării care a fost sub control Thai de la invazia Thai de 1431. Cambodgia a câștigat independența față de Franța la 09 noiembrie 1953 și din acel moment a controlat Angkor Wat.