Salar de Uyuni - desertul de sare

Salar de Uyuni este, la propriu, o campie de sare. Raspandita pe o suprafata de 12000 de m2, intinderea de sare ofera unul dintre cele mai deosebite peisaje din lume. Unicitatea locului consta in faptul ca stratul de sare, gros de peste 10 metri, creeaza un efect de tundra de sare. In timpul verii, suprafata este perfect plana si uscata, iar in sezonul secetos, sarea se acopera cu o pelicula subtire de apa, insa ramane circulabila pentru turisti sau trecatori.
Altiplano, conform cuvântului din spaniolă desemnând câmpie înaltă este un platou alpin înalt din munții Anzii Cordilieri, cel mai mare platou alpin de pe Terra după platoul Tibetului.
Altiplano este un platou alpin înalt și simultan o zonă foarte largă de colectare hidrografică, având mai multe zone endoreice, precum zona lacului Titicaca. Acoperă o porțiune însemnată din centrul munților Anzii Cordilieri, întinzându-se în părți semnificative ale țărilor andine Argentina, Chile, Bolivia, Peru și Ecuador. Altitudinea sa medie este peste 3.300 de metri, în urma altitudinii medii a Platoului Tibet. Spre deosebire de Tibet, a cărui geomorfologie este masiv predominant de fenomene de încrețire a scoarței Pământului, Altiplano este dominat spre vest, mai ales, de vulcani masivi, concentrați în zona cunoscută ca Zona Central Vulcanică.Deșertul Atacama, cea mai aridă zonă a planetei, se găsește la sud-vest de Altiplano în contrast cu una dintre cele mai umede zone ale planetei pădurea ecuatorială Amazon, care se găsește la estul platoului.
La sfârșitul perioadei pleistocenului, întreaga suprafață a platoului Altiplano a fost acoperită de un lac de dimensiuni foarte mari, numit Ballivián, ale cărui "rămășite" de astăzi sunt lacurile Titicaca, un lac de apă dulce aflat între Peru și Bolivia, și Poopó, un lac sărat care se găsește la sud de Oruro, Bolivia. Salar de Uyuni, cunoscut local sub numele de "Salar de Tunupa", precum și Salar de Coipasa sunt două foste funduri de lacuri acoperite de sare, rezultate prin uscarea și deșertificarea unor paleo-lacuri din Altiplano, formate în urma restrângerii treptate a paleo-lacului Ballivián.
Termenul Altiplano este uneori utilizat pentru identificarea acestei zonei de altitudine insăși, respectiv pentru tipul de climat care este predominant pe întregul platou, mai rece decât ceea ce este cunoscut ca tierra fria, dar nu atât de rece precum tierra helada, întrucât termenul tierra helada se referă la altitudini de peste 4.500 de metri. Nume alternative folosite în loc de altiplano, în acest context, includ puna și páramos.