Rezervația naturală Peșterile Carlsbad

  Rezervația naturală Peșterile Carlsbad este un parc național localizat în Munții Guadalupe din sudul New Mexico, SUA.
  Principala atracție a parcului o constituie panorama peșterii Carlsband Caverns. Vizitatorii peșterii se pot plimba în voie sau pot lua liftul care duce direct sub pământ. Parcul are două intrări: Districtul istoric Cavernes și districtul istoric Rattlesnake. Aproximativ două treimi din parc au fost lăsate ca o zonă pustie, pentru a se asigura că nicio modificare viitoare nu va fi adusă habitatului.
  Pestera Carlsbad era o mare adanca ce gazduia diverse specii de animale marine. Dupa 250 milioane de ani si evaporare masiva, in aceeasi zona se gasesc unele din cele mai fascinante recifuri de roca ingropata din lume. Acolo unde odata era apa, turistii pot gasi acum stalactite si stalagmite din calcar, si pana la 1 milion de lilieci mexicani. Datorita dimensiunilor sale gargantuene, numai o zecime din cei 480 km de pestera a fost calcata de om.
  Orașul Carlsbad, care dă numele său și parcului, este la rândul său, numit după orașul ceh cunoscut anterior sub numele german Carlsbad (ortografia modernă: Karlsbad), iar acum este cunoscut sub numele ceh de Karlovy Vary, amândouă se traduc la fel: "Baia lui Charles".