Parcul Național Serengeti

Parcul Național Serengeti este situat într-o regiune de savană africană din Tanzania de nord, la est de Lacul Victoria și se întinde până la granița din sudul Kenyei. Parcul ocupă o suprafață de 30.000 km².

Așezare
Denumirea de „Serengeti” provine din limba masailor (în traducere „țară nesfârșită”). Ea are în mare parte un relief de șes cu vegetație tipică savanelor, spre sud apar coline spre nord în regiunea de câmpie apar crânguri de salcâmi, partea centrală este aproape complet lipsită de arbori. Regiunea Ngorongoro din sud-est este o regiune vulcanică care a devenit din anul 1979 patrimoiniu UNESCO. Muntele cel mai înalt are altitudinea de 1.850 m deasupra n.m. iar zonele mai joase au altitudinea de 950 m deasupra n.m.. Regiunea Serengeti care înconjoară parcul se întide pe o suprafață de 14.763 km² este o regiune renumită ca rezervație naturală.

Istoric
Până în timpurile coloniale în Tanzania n-a fost necesar să se ia măsuri de protecție a naturii sau a animalelor, deoarece băștinașii vânau numai strictul necesar și nu cauzau poluarea mediului înconjurător. Această situație se va schimba în secolul XIX a sosirea coloniștilor europeni, care dornici de profit au pornit o vânare intensiv cu arme moderne a animalelor din regiune. Această intervenție nedorită a omului a dus la dezechilibrul ecologic al regiunii locuite de masai. In anul 1929 Serengeti devine rezervație naturală iar în 1951, iar în anul 1951 este declarat parc național. In anul 1959 regiunea vulcanică Ngorongoro aflată în sud va separat de Serengeti fiind declarat (Conservation Area- Regiune de protecție a animalelor sălbatice), regiune în care se va interzice masailor să pășuneze cu animalele.

Flora și fauna
Milioane de animale strabat permanent parcul cum ar fi:mari turme de antilobe,gazele,zebre,bivoli,lei,gheparzi,elefanti,girafe,hiene,caini salbatici,hipopotami etc...Dintre cele 500 de specii de pasari care taraiesc aici enumeram:vultutul,flamingo,strutul,barza etc....Dintre reptile ramarcam cateva speci de crocodili si multe speci de serpi.

Conflicte
Protejarea arealului destinat animalelor sălbatice, a dus la limitarea spațiilor de pășunat a masailor. Populația băștinașă fiind mutată și interzicându-se folosirea pășunilor din regiunea parcului. Pentru ameliorarea situației localnicilor s-au luat măsuri de îmbunătățire a nivelului de trai al locuitorilor de la granițele parcului. In ultimul timp pentru a fi cointeresați băștinașii în menținerea parcului, din rândul lor sunt angajați îngrijitori și paznici ai parcului.