Palatul Potala - Reşedinţa lui Dalai Lama
Palatul Potala este situat pe Dealul Rosu din Lhasa, Tibet, la 3700 de metri deasupra nivelului marii. Palatul are 13 etaje si o inaltime de 117 metri, fiind o adevarata bijuterie de arhitectura tibetana.
Palatul Potala este centrul administrativ si spiritual al poporului tibetan. Cuvantul Potala desemneaza in chineza locul unde locuieste Buddha.
Palatul-resedinta a liderului spiritual suprem al Tibetului, Dalai Lama, a avut regim de manastire budhista pana in anul 1959. In acel an, in urma unei revolte nereusite impotriva stapanirii chineze, al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, se refugiaza in India; guvernul indian ii daruieste o resedinta la Daramsala, unde se afla si in prezent.
De atunci, Palatul Potala este muzeu de stat, administrat de ministerul de resort al Republicii Populare Chineze. Este inclus in patrimoniul mondial UNESCO.
Legenda spune ca in secolul al VII-lea, regele Song Isan Gambo, care domnea peste regatul Tubo, s-a casatorit cu printesa Wen Cheng din dinastia Tang si a cerut sa i se construiasca un palat cu 999 de camere.
Structura din piatra si lemn numita Potala Palace este de fapt formata din Palatul Alb si Palatul Rosu. Palatul Alb, cu salile sale, temple si gradini, serveste drept resedinta propriu-zisa a lui Dalai Lama.Palatul Rosu include mai multe camere destinate venerarii lui Buddha si camere care contin temple unde sunt pastrate ramasitele mai multor Dalai Lama, de la al 5-lea pana la al 13-lea. Toate mormintele fostilor Dalai Lama sunt suflate cu aur. Cel mai impunator este cel apartinandu-i celui de al 5-lea lama, acesta avand 15 inaltime si fiind ornat cu 20000 de diamante si 3 500 kg de aur.
Palatul detine un numar impresionant de sculpturi, picturi, manuscrise si mosteniri culturale foarte valoroase.
Conform obiceiului din partile locului, vizitarea palatului trebuie facuta in sensul acelor de ceasornic si turistii nu trebuie sa calce pe pragurile usilor. La Palatul Potala nu sunt primiti decat maxim 2300 de turisti si pelerini zilnic. Din acest motiv este indicat pentru cei care doresc sa viziteze acest obiectiv turistic sa isi cumpere bilete in avans.