Marele Canion al fluviului ColoradoGrand Canyon, conform denumirii complete, [The] Grand Canyon of the Colorado River (în română, Marele Canion sau Marele Canion al fluviului Colorado) repezintă un canion foarte lung, sinuos și adânc săpat de fluviul Colorado din Statele Unite ale Americii într-un platou înalt (Platoul Colorado, conform Colorado Plateau). Substratul geologic este reprezentat în special de roci sedimentare, dar sunt prezente și ceva roci metamorfice. Canionul este dispus în nordul statului Arizona. Marele Canion este de fapt rezultatul eroziunii exercitate de fluviu timp de milioane de ani, partea sa inferioară de astăzi fiind de fapt albia majoră a fluviului Colorado.
Grand Canyon se regăsește aproape integral ca parte a Parcului Național al Marelui Canion (conform originalului,Grand Canyon National Park), unul din primele parcuri naționale create în Statele Unite.
Președintele american Theodore Roosevelt, care printre altele a contribuit foarte mult la dezvoltarea ulterioară a statului Arizona, a fost unul din marii iubitori și susținători ai conservării și menținerii zonei Marelui Canion, fiind deseori prezent fie ca să se bucure de peisajele uluitoare fie ca să vâneze în sezoanele deschise vânatului lei de munte .
Canionul, creat de fluviul Colorado prin săparea unui canal de eroziune a platoului înalt Colorado, are o lungime de circa 447 km (aproximativ 277 de mile), o lățime ce variază între 400 de metri și 24 de km și atinge o adâncime maximă sub nivelul platoului de până la 1.600 de metri (circa o milă). Fluviul Colorado și afluenții săi și-au tăiat cursurile prin straturile de roci, simultan producându-se o mișcare de înălțare a Platoului Colorado, acestea determinând o expunere pe verticală a unei secvențe de circa 2 miliarde de ani din istoria Geologică a Pământului. În timp ce procesele și momentele geologice ale formării Marelui Canion sunt încă subiecte larg dezbătute în lumea geologilor, dovezi recente ar indica faptul că Fluviul Colorado își avea cursul creat prin canion de acum cel puțin 17 milioane de ani. De atunci Fluviul Colorado a continuat să erodeze și să formeze canionul așa cum arată el astăzi.
Cu mult înainte de venirea europenilor în cele două Americi, zona a fost locuită denativii americani care au construit așezări atât în canion cât și în peșterile acestuia. Populația Pueblo considera Marele Canion ca fiind un loc sfânt și de aceea întreprindeau pelerinaje către acesta. Spaniolul García López de Cárdenas este primul european care ar fi vazut Marele Canion, în 1540. Prima expediție științifică de studiere a Marelui Canion a fost cea condusă de maiorul John Wesley Powell, din Armata Statelor Unite la finele anilor1860. Powell, după care s-a numit și un lac de acumulare creat aproape 100 de ani mai târziu, Lake Powell, s-a referit la straturile succesive de roci sedimentare expuse de-a lungul întregului canion ca fiind ca niște frunze într-o minunată carte de povestiri.