Carnavalul de la Rio de Janeiro  Carnavalul modern brazilian isi are originile la Rio de Janeiro, cand, in 1641, burghezia orasului a importat de la Paris obiceiul de a tine baluri si petreceri mascate. Initial, imita forma europeana a festivalului, dar mai tarziu a absorbit elemente derivate din culturile americane si africane.
  La sfarsitul secolului al 19-lea, la Rio de Janeiro au aparut „cordões", grupuri mascate care defilau pe bulevardele orasului cantand si dansand. Astazi, sunt cunoscute sub denumirea de "blocos", constand dintr-un grup de oameni in costume speciale, sau tricouri cu teme si logo-uri. Blocos sunt in general asociate cu anumite cartiere.
  Paradele acestea au devenit o trasatura expresiva a Carnavalul de la Rio. Astazi, numara mai mult de 100 de grupuri si numarul este in crestere in fiecare an. Inainte de spectacol, se aduna intr-o piata, apoi defileaza in anumite zone ale orasului, dar foarte frecvent pe langa plaja. Unele blocos nu parasesc niciodata o strada si au un loc special, cum ar fi un bar, unde atrag spectatorii.     
  Cele mai faimoase blocos sunt cele din Copacabana, Ipanema, Leblon, Lagoa, Jardim Botanico, si din centrul orasului. De cele mai multe ori, organizatorii isi compun propriile teme de muzica, care se adauga la clasicele "marchinhas" si cantecelor populare de samba. „Cordão do bola preta", care trece prin inima centrului istoric din Rio, si „Suvaco do Cristo" - prin apropierea Gradinii Botanice, sunt unele dintre cele mai celebre grupuri. Monobloco a devenit un grup atat de celebru incat este invitat sa cante pe toata perioada anului la petreceri si concerte mai mici.    
  Scolile de samba sunt grupuri foarte mari de artisti, interpreti sau dansatori, finantate de organizatii respectate (precum si de grupuri de jocuri de noroc ilegale), care lucreaza tot anul pentru pregatirea acestui carnaval. Scolile de samba ofera spectacole in Sambadrome, care dureaza patru nopti intregi. Fac parte dintr-o competitie oficiala, impartita in sapte sectiuni, in care o singura scoala este declarata castigatoare, in functie de costume, teme si calitatatea muzicii si interpretarii. Unele scoli de samba tin petreceri pe strada din cartierele lor, iar la parada participa si admiratorii lor.    
  Carnavalul este cea mai cunoscuta sarbatoare din Brazilia si a devenit un eveniment de proportii uriase. Tara se opreste complet timp de aproape o saptamana si festivitatile sunt intense, zi si noapte, in special in orasele de coasta. Guvernul distribuie gratuit prezervative si lanseaza campanii de constientizare pentru a preveni raspandirea Sidei.